Poster en oversiktlig artikkel jeg kom over, selv om tråden er gammel
Teksten nedenfor er hentet fra
Lørenskog Dyreklinikk sin hjemmeside.
http://www.lorenskog-dyreklinikk.no/?ItemID=1143Allergi hos hund og katt, Atopi
Allergi er en av de vanligste underliggende årsakene til hud- og øreproblemer hos hunder og katter. Man kan utvikle allergi mot noe i maten eller noe i miljøet. Matvareallergi/intoleranse ses som regel mot proteiner men kan også forekomme mot karbohydrater og tilsetningsstoffer i foret. Atopi (allergi mot noe i miljøet) ses som regel mot husstøvmidd, lagermidd og/eller pollen.
Den typiske allergiske hunden har kløe på en eller flere steder på kroppen dvs i ansiktet, på labber, i ører, på magen, i armhulene og ved endetarmen. Det er sjelden at en allergiker klør på ryggen alene. På disse områdene blir huden ofte rød eller pigmentert, pelsen kan bli misfarget pga enzymer i spyttet og huden kan bli sår og betent pga at sopp og bakterier trives og formerer seg her. Immunforsvaret i huden hos allergiske hunder er dårligere enn hos normale hunder og bakteriene fester seg lettere på hudcellene til allergiske dyr. Bakterie- og soppinfeksjoner vil forsterke kløen og gjøre situasjonen verre. Mange allergiske hunder får lett ørebetennelser. Hos noen dyr er hyppige ørebetennelser det eneste symptomet på at de har en allergi.
Man kan ikke se forskjell på et dyr som er allergisk mot noe i maten og et som er allergisk mot noe i miljøet. Symptomene er helt like. Det tar imidlertid litt tid før man utvikler allergi mot noe i miljøet. Dersom dyret viser symptomer før det er seks måneder er det mest sannsynlig at det reagerer på noe i maten. Det er imidlertid ikke uvanlig at et dyr med matvareallegi utvikler allergi mot noe i miljøet senere i livet.
I mange tilfeller vil veterinæren først forsøke å behandle en sekundær/kompliserende bakterie og/eller soppinfeksjon i huden og trolig utelukke at dyret har parasitter som årsak til kløen. Om problemet vedvarer eller kommer tilbake tross behandling vil man deretter prøve en spesialdiett beregnet på allergiske dyr. Dietten gis i 2-3 måneder og i denne perioden kan dyret ikke få noe som helst annet å spise. Om dyret blir bedre vil man forsøke å gå tilbake til den game dietten. Et dyr med matvareallergi / intoleranse vil i løpet av de første 2 ukene (som regel allerede etter få dager) begynne å klø igjen eller få øre- eller hudbetennelsen tilbake. Blodprøver for å sjekke for matvareallergi regnes ikke for å være så gode at man kan basere en diett på disse, men de kan i enkelte tilfeller peke på hvilke ting man skal unngå. Vi anbefaler å bruke en standard allergidiett fremfor å basere en diett på resultatet fra denne blodprøven. En blodprøve for å sjekke om dyret reagerer på noe i miljøet vil bli neste trinn i utredningen. Man sjekker da om dyret reagerer på noe ute(pollen) eller inne (midd og muggsopp).
Behandling av allergiAllergi er en sykdom man ikke kan bli frisk av med mindre man kan unngå å komme i kontakt med det man er allergisk mot. Behandlingen vil i de aller fleste tilfeller bestå av en kombinasjon av ulike medisiner og miljøtiltak i hjemmet.
Antihistaminer brukes mye til mennesker med allergi, men har langt fra den samme effekt hos dyr. Noen vil kunne få redusert kløen såpass at man føler tilstanden er til å leve med, andre vil kunne bruke mindre av andre medisiner dersom dyret får antihistaminer mens andre igjen ikke ser noen effekt. Medisinen er relativt ufarlig men kan virke sløvende på enkelte dyr.
Sjampo/balsam/spray/ liniment - vil i de aller fleste tilfeller være en fordel å bruke regelmessig. En mild sjampo til bruk på huden vil vaske bort pollen og middpartikler som ellers kan trenge gjennom huden og skape allergiske reaksjoner. Fordi allergiske hunder ofte har mer bakterier og sopp i huden enn normale hunder vil det være en fordel å benytte bakteie- og soppdrepende midler regelmessig på de stedene hvor hunden klør mye og har lett for å bli betent, for eksempel på labbene og i ørene.
Kortison - er et meget effektivt kløestillende og betennelsesdempende middel som dessverre kan gi alvorlige bivirkninger, spesielt ved bruk over flere år. De aller fleste allergikere vil trenge litt kortison i perioder av livet, noe som er helt forsvarlig, men i de fleste tilfeller ønsker vi å unngå langvarig bruk av denne medisinen om det er mulig.
Allergivaksine (Immunterapi) - Det kan spesialfremstilles en "vaksine" som inneholder små mengder av akkurat de tingene i miljøet som dyret reagerer på. Man sprøyter medisinen inn under huden og lurer immunforsvaret til å forstå at disse stoffene ikke er farlige. Behandlingen regnes for å være relativt ufarlig og er i dag en av de mest brukte behandlingene mot allergi hos dyr. Åtte av ti hunder får redusert kløen sin med minst 50 % ved denne behandlingen.
Fiskeolje - er et kosttilskudd som virker positivt hos mange allergikere. Det har etennelsedempende effekt i huden og gjør at hudens eget immunforsvar forbedres. Selv om hundemat i utgangspunktet skal inneholde nok omega 3 og omega 6 ser det ut til at enkelte individer enten trenger større mengder eller har et for lavt opptak i tarmen og dermed får en tørr og matt pels. Tørr hud klør og ekstra tilskudd vil kunne virke kløedempende og gi en bedre hud- og pelskvalitet.
Atopica - er en relativt ny medisin som ble fremstilt for å hindre avstøting av organer etter transplantasjoner hos mennesker. Dette er en medisin som demper immunforsvaret. Det er en kostbar medisin, men det viser seg at mange dyr med allergi får god effekt av denne medisinen. Den benyttes i dag (først og fremst på grunn av prisen) til de pasientene som ikke har fått effekt av allergivaksine eller får for store bivirkninger av annen medisinering.
MiljøtiltakMan kan ikke bli kvitt husstøv- og lagermidd i huset, men man kan gjøre enkelte tiltak i hjemmet for å redusere hvor mye hunden kommer i kontakt med disse.
Ved husstøvallergi
1) Få hunden ut av soverommet. Soverommet er det stedet i huset hvor det er mest midd.
2) Kjøp en hundeseng laget av skaiskinn eller annet glatt materiale som kan tørkes av med en fuktig klut en gang i uken. La ikke hunden ligge på tepper etc, (et dårligere alternativ er å beholde tepper, men vaske disse ukentlig på 70 grader).
3) Fjern flest mulig av gulvteppene og la ikke hunden ligge på tepper. La hunden kun oppholde seg i rom uten tepper (og sofa) når den er alene hjemme og på natten.
4) La ikke hunden ligge i sofaen- la den evt få en egen stol som kan dekkes til med et laken som forhindrer gjennomtrenging av midd (spesiallaken til mennesker med middallergi).
5) Mopp gulvene ofte, det er mer effektivt enn støvsuging
6) Gå en lang tur eller la hunden være ute når det støvsuges i huset (gjerne flere timer).
7) La hunden være mest mulig ute.
8 ) Fjern kosedyr.
9) Ikke glem bilen, dekk til seter med spesiallaken e.l.
10) Vask hunden regelmessig , hver 2-3 uke for å fjerne midd/pollen fra pelsen.
11) Oppbevar tørrfôret i en lukket beholder/tønne.
12) Hold kjøkkenet rent, lagermidd lever av matvarer/organsik materiale.
13) Hold hunden unna bad og kjeller og spesielt steder der det oppbevares matvarer/organisk materiale.
Ved pollenallergi:
1) Ikke la hunden løpe på jorder/gress-sletter.
2) Klipp plenen ofte/hold gresset kort.
3) Hold hunden unna nyklippet plen/gress.
4) Bruk air-conditioner fremfor lufting.
5) Skyll hunden etter tur, spesielt etter å ha gått i høyt gress.
6) Hold hunden inne i skumringen og tidlig morgen i den verste pollensesongen.