Norsk Pinscherklubbs forum
Vil du reagere på denne meldingen? Registrer deg på forumet med noen få klikk eller logg inn for å fortsette. 
IndeksIndeks  Norsk PinscherklubbNorsk Pinscherklubb  SøkSøk  Bli MedlemBli Medlem  Logg Inn  

 

 svenska pinscher klubbens avelsråd vill inte att vi hälsotestar

Go down 
Gå til side : Previous  1, 2, 3  Next
AvInnlegg
BeeBronx

BeeBronx

Antall Innlegg : 174
Join date : 18.06.2009
Age : 50

svenska pinscher klubbens avelsråd vill inte att vi hälsotestar - Page 2 Empty
PosteTema: Re: svenska pinscher klubbens avelsråd vill inte att vi hälsotestar   svenska pinscher klubbens avelsråd vill inte att vi hälsotestar - Page 2 EmptyOns Jul 06 2011, 16:24

Junior skrev:
BeeBronx skrev:
Det är fortfarande fakta - det finns inga registrerade sjuka individer - vad är det vi letar efter?
Är det någon som använder ex PRAgen testerna för närbesläktade raser?

Kan någon tala om varför man letar efter en sjukdom som inte finns i rasen - eller alternativt presentera en affecterad individ - så visst då och bara DÅ kan det komma lite substans i vikten av att testa.

Ser man inte det ologiska i att leta efter något som inte finns, aldrig funnits eller registrerats hos testande labb ..... en sjuk, affecterad pinscher!!!!!!

(Anledningen till att frågan inte skrivs ut är för att det är en privat frågeställning under bearbetning - med detta delsvar kring testning - ta det för osanning eller orelevant om du vill ... det är iaf del av kunskap och vetskap jag tar del av från ledande i sverige.)

Jeg skal sende deg en kopi av en artikkel når jeg finner boken utgitt av NKK. Genetikk avl og oppdrett heter den.

Omhandler kartlegging av arvelige defekter. Skrevet av Professor Astrid Indrebø.

Videre blir det feil og bruke dagens situasjon, der vi ikke engang har tall på hvor mange Pinscher både i Sverige eller Norge som er testet! Eller hva resultatet ble.

Og har man ikke det blir prosentregning vanskelig. Og sannsynlighetsberegne antall eventuelle bærere er enda verre..............


Alla testande lab har gett ut antal hundar - pinscher - de testat, antal free, carrier och antal affected!!!!! Det är inga speculationer kring detta!

Vi vet, iaf jag eftersom jag har återkommande kontakt med de testande kliniker om dessa siffror - skriv till dem och de delger dem!
Så procentsatt är inte alls vanskelig - vi vet att de lab som testat, enligt deras egna utsago! de har noll (0)% testade affecterade pinscher - i världen.
Fortfarande handlar det inte om sverige, norge .... det handlar om världens population av pinscher!

Igen - alla testande företag har varit väldigt tillmötesgående med antal hundar som testats, får free, carrier och affected - vi vet procentsatser!
Til Toppen Go down
http://www.beebronx.com
BeeBronx

BeeBronx

Antall Innlegg : 174
Join date : 18.06.2009
Age : 50

svenska pinscher klubbens avelsråd vill inte att vi hälsotestar - Page 2 Empty
PosteTema: Re: svenska pinscher klubbens avelsråd vill inte att vi hälsotestar   svenska pinscher klubbens avelsråd vill inte att vi hälsotestar - Page 2 EmptyOns Jul 06 2011, 16:30

BeeBronx skrev:
VetGen och Laboklin har testat pinscher sedan 2005 och …
VetGen, USA
Total tested 143
Clear, 114 or 82%
Carrier 28 or 18%
Affected 0


Svar från Laboklin:
"Vi har testat 177 pinscher från januari 2006 - aug 2008.
86% av dem har testats genotyp N/N clear, 14% har testats genotyp N/vWDI(hetrozygous carrier). Ingen av de testade pinschrarna visade genotyp vWDI/vWDI (homozygot affected). "


Detta lägger jag bara som ett inlägg om dessa årens siffror - tro mig - jag jobbar hårt för att tillförskansa mig kunskap och fakta om detta - har upp till 2010 och kommer sammanställa 2011 när det lider mot sitt slut ....
MEN Om du läste detta nogsamt Junior ... kanske du missade att det här finns lite fakta kring antal individer och att de inte är endast svenska - norska ....
Detta är ändå en anselig mängd testade hundar ... som genom året blivit väldigt många fler!
Til Toppen Go down
http://www.beebronx.com
Karin LarssonAntall Innlegg : 174
Join date : 15.06.2009

svenska pinscher klubbens avelsråd vill inte att vi hälsotestar - Page 2 Empty
PosteTema: Re: svenska pinscher klubbens avelsråd vill inte att vi hälsotestar   svenska pinscher klubbens avelsråd vill inte att vi hälsotestar - Page 2 EmptyOns Jul 06 2011, 17:20

Personligen anser jag inte vwd vara ett problem inom vår ras, och orsaken till att jag började testa var att jag var nyfiken och att andra länder får info om vad mina hundar fått på testet.

Skulle det "poppa" upp någon ny defekt på vår ras, som jag kan kolla så skulle jag testa det också, även om det är nått som andra länder har och inte "vi", (kanske dock beroende på priset, det styr faktiskt lite)

Jag tycker att det aldrig kan vara fel att kontrollera så att andra vet för framtiden, kanske kan vår info ge dem viktig info i framtiden, det vet man aldrig
.
Nu är det så att det är testet vi har och även som de andra utomlands använder sig utav, och jag vet att SKK inte "godkänt" provet men det finns ju många tester som inte de "godkänt"

Även om det nu skulle vara så att denna info inte är viktig för oss Svenskar så kan ju andra faktiskt ha hjälp av dem.

För att vara helt ärlig så vet jag inte om skk godkäner dilute testen heller, och hur många prov som är inskickade på felfärgade, men jag tror ändå på dess info.

Mvh Karin


Til Toppen Go down
http://www.noticeable.se
Linn
Admin
Linn

Antall Innlegg : 3571
Join date : 10.06.2009
Bosted : Akershus

svenska pinscher klubbens avelsråd vill inte att vi hälsotestar - Page 2 Empty
PosteTema: Re: svenska pinscher klubbens avelsråd vill inte att vi hälsotestar   svenska pinscher klubbens avelsråd vill inte att vi hälsotestar - Page 2 EmptyOns Jul 06 2011, 17:24

Jeg syns det er sunt å diskutere ting og høre forskjellige meninger. happy3

En ting jeg reagerer på i teksten som er lagt ut, er hvordan den fremstår i en debatt. At den i mine øyne nærmest mistenkeliggjør og gjør litt narr av de som velger å teste, syns jeg er uheldig. Det skaper også mer fronter, i stedet for at man kan få en sunnere og mer nyansert debatt. Om det nødvendigvis var meningen at det skulle oppfattes sånn vet ikke jeg, men det er slik det ser ut og jeg ser at andre også reagerer liknende. Kanskje hadde det vært lurt om de ansvarlige gikk gjennom teksten en gang til eller to, slik at den fremstår mer nyansert og mindre konfronterende. Det er jo ikke slik at de som tester prøver å lure noen happy6

Bare noen tanker...

_________________
Linn
Xitamiz Qonztantin & Xitamiz Qwintuz

svenska pinscher klubbens avelsråd vill inte att vi hälsotestar - Page 2 Bv01153 "Valpen flytter hjemmefra", Huldra forlag 2011!
Til Toppen Go down
http://www.amor-siempre.com
Lene

Lene

Antall Innlegg : 2752
Join date : 15.06.2009
Age : 37
Bosted : Trondheim

svenska pinscher klubbens avelsråd vill inte att vi hälsotestar - Page 2 Empty
PosteTema: Re: svenska pinscher klubbens avelsråd vill inte att vi hälsotestar   svenska pinscher klubbens avelsråd vill inte att vi hälsotestar - Page 2 EmptyOns Jul 06 2011, 22:06

Nå har ikke jeg allverdens greie på dette, men synes det er et interessant tema.
Men en ting jeg tenker på...
Den statistikken du legger ut, Pia, fra VetGen og Laboklin; dette er prosentvis av alle pinschere som er testet. Hva med alle de som ikke er testet?
At man ikke har funnet affekterte hunder blant de som er testet betyr jo ikke at det ikke finnes affekterte hunder i det hele tatt. Jeg vil tro (uten at jeg har noen tall på det) at det bare er et fåtall pinschere av den totale populasjonen som faktisk er testet.
Bare noen tanker fra min side...

Men jeg skjønner problemstillingen med at testen ikke kan valideres siden man ikke har funnet affekterte hunder blant de som faktisk er testet.
Til Toppen Go down
http://www.azarel.dk
xitamiz kennel

xitamiz kennel

Antall Innlegg : 187
Join date : 15.06.2009
Age : 58
Bosted : Enköping, Sverige

svenska pinscher klubbens avelsråd vill inte att vi hälsotestar - Page 2 Empty
PosteTema: Re: svenska pinscher klubbens avelsråd vill inte att vi hälsotestar   svenska pinscher klubbens avelsråd vill inte att vi hälsotestar - Page 2 EmptyOns Jul 06 2011, 23:45

Fortfarande kan det ju vara så att trots validering ej gjorts specifikt på Pinscher så kan testet vara helt relevant likväl som det inte är det. Men de säger ju själva att mutationen är EXAKT samma som de funnit på Dobermann.

Bara för att labbet inte fått tag i någon affekterad Pinscher så kan det ha funnits eller finns. ( har själv hört talas om ett misstänkt fall, ej i norden, tyvärr före DNA tiden) Det är ju ofta så att de som råkar på en sjukdom på sin ras inte alltid vågar lämna ut den vetskapen just pga den trista inställningen vi har mot varann inom hundvärlden, tyvärr.

Jag har skickat blod från mina hundar till flera olika forsknings projekt, fler har frågat om att delta , men inte inkommit med utlovade blodprov. Det är synd för på det sättet kommer vi inte framåt i den takten vi skulle behöva. viktig forskning står still i väntan på fler prover.

som Karin säger, bara för att SKK inte godkänt en metod, så är ju världen mycket större än Sverige och SKK och kanske finns det duktiga forskare och bra tester på annat håll i världen utan för sveriges gränser. Titta bara på ögonlysnings protokollen , sent om sider, efter flera års velande har Sverige äntligen antagit de ögonprotokoll som andra länder har haft i massa , massa år!!

Sen igen, det trista sätt att uttrycka sig mot folk som gör det dom tror är bra gangnar inte svenska pinscher klubben i mina ögon iallafall.

Leena
Til Toppen Go down
http://www.pinscher.se  www.russkiy-toy.se
OEH

OEH

Antall Innlegg : 155
Join date : 22.06.2009
Bosted : Tofte i Hurum

svenska pinscher klubbens avelsråd vill inte att vi hälsotestar - Page 2 Empty
PosteTema: Re: svenska pinscher klubbens avelsråd vill inte att vi hälsotestar   svenska pinscher klubbens avelsråd vill inte att vi hälsotestar - Page 2 EmptyTor Jul 07 2011, 09:44

BeeBronx skrev:
BeeBronx skrev:
VetGen och Laboklin har testat pinscher sedan 2005 och …
VetGen, USA
Total tested 143
Clear, 114 or 82%
Carrier 28 or 18%
Affected 0


Svar från Laboklin:
"Vi har testat 177 pinscher från januari 2006 - aug 2008.
86% av dem har testats genotyp N/N clear, 14% har testats genotyp N/vWDI(hetrozygous carrier). Ingen av de testade pinschrarna visade genotyp vWDI/vWDI (homozygot affected). "


Detta lägger jag bara som ett inlägg om dessa årens siffror - tro mig - jag jobbar hårt för att tillförskansa mig kunskap och fakta om detta - har upp till 2010 och kommer sammanställa 2011 när det lider mot sitt slut ....
MEN Om du läste detta nogsamt Junior ... kanske du missade att det här finns lite fakta kring antal individer och att de inte är endast svenska - norska ....
Detta är ändå en anselig mängd testade hundar ... som genom året blivit väldigt många fler!

Med slike lave grunnlagstall på verdensbasis, sier jo ikke dette noe om den generelle tilstanden for rasen som sådan.
De prosentsatsene det refereres til her, er jo knapt nok basert på 1% av den totale populasjonen på verdensbasis.
Så, å si at dette ikke er, eller for den saksskyld er et problem, er faktisk ganske så irrelevant.


De som burde gjøres, var at det oppfordres til at flere tester hundene sine, slik at vi faktisk kan få grunnlagstall
som er relevante for prognostisering og statistisk behandling.

Slik hele saken er vinklet, kan det jo nesten se ut som om man forsøker å validere egne valg, og ikke føre en fornuftig og saklig
debatt og meningsutveksling.

Til Toppen Go down
http://www.pinbas.com
Gjest
Gjestsvenska pinscher klubbens avelsråd vill inte att vi hälsotestar - Page 2 Empty
PosteTema: Re: svenska pinscher klubbens avelsråd vill inte att vi hälsotestar   svenska pinscher klubbens avelsråd vill inte att vi hälsotestar - Page 2 EmptyTor Jul 07 2011, 17:21

Jeg er ingen mattematiker. Men med det tallgrunnlaget som kun Loboklin kan vise til så kommer en ingen vei.

Av 177 testede Pinschere. Hvilke land kommer disse fra?

Jeg testet Junior i 2007. Han var fri. Så da står vi igjen med 176 hunder....................

Til Toppen Go down
BeeBronx

BeeBronx

Antall Innlegg : 174
Join date : 18.06.2009
Age : 50

svenska pinscher klubbens avelsråd vill inte att vi hälsotestar - Page 2 Empty
PosteTema: Re: svenska pinscher klubbens avelsråd vill inte att vi hälsotestar   svenska pinscher klubbens avelsråd vill inte att vi hälsotestar - Page 2 EmptyFre Jul 08 2011, 07:16

Junior skrev:
Jeg er ingen mattematiker. Men med det tallgrunnlaget som kun Loboklin kan vise til så kommer en ingen vei.

Av 177 testede Pinschere. Hvilke land kommer disse fra?

Jeg testet Junior i 2007. Han var fri. Så da står vi igjen med 176 hunder....................


jag ser inte vad landet där hunden bor spelar för roll - det är inte, med säkerhet dess ursprungsland (importer)
Vi måste se detta som en världspopulations - pinscher som ras är för liten och mobil för att vi inte gör det.

Vidare är itne siffran på testade så liten numer - men.... jag har lagt ut en massa fakta (uppfattat tydligen som negativ mot de som testar, därmed även mig själv .... jag testar själv även om jag tycker jag gör en "slänga pengar i sjön grej").

Faktan finns att efterfråga hos alla de kliniker som testar - och då få uppdaterade siffror. Jag lägger ned en hel del tid på sånt här och har en hel del info - är man intresserad får man reda på mkt.

Jag kommer inte kommentera denna tråd mer - jag har lagt ut fakta och jag tycker det är svårt att förmedla detta till denna tråd.

Fakta som hur många de olika klinikerna har testade - och att det fortfarande inte finns en enda affekterad pinscher kan den intresserade själv söka hos de kliniker som testar.

Jag har mina fakta sammaställda och ser nyktert på siffrorna.
Til Toppen Go down
http://www.beebronx.com
Bodo BäckmoAntall Innlegg : 20
Join date : 06.12.2010

svenska pinscher klubbens avelsråd vill inte att vi hälsotestar - Page 2 Empty
PosteTema: Re: svenska pinscher klubbens avelsråd vill inte att vi hälsotestar   svenska pinscher klubbens avelsråd vill inte att vi hälsotestar - Page 2 EmptySøn Jul 10 2011, 09:07

Eftersom vi som arbetar med frågorna kring von Willebrandfaktorn hos Pinscher blivit kollektivt idiotförklarade i detta forum, vill jag här i korthet ge vår syn på saken.


Först lite formalia:
Vid Pinschersektionens medlemsmöte i samband med årsmötet stod information om genetikfrågorna på agendan. Norska Pinscherklubbens avelsråd var personligen inbjudet. Ingen av de som nu vädrar sitt missnöje i den här tråden var där; ingen av dessa har tagit kontakt med vare sig styrelsen eller AK.

AK har i uppdrag att inför revideringen av RAS (rasspecifikt avelsdokument) kolla utvecklingen på hälsofronten för rasen, och eventuellt föreslå åtgärder. Ett krav för arbetet är att det baseras på vetenskapliga fakta, inte på rykten och hörsägen. En hälsofråga är blödarsjuka orsakad av låg koncentration av von Willebrandfaktor. Vi tittar där på utfallet av tester, förekomst av kliniskt dokumenterade fall och på vetenskaplig dokumentation. När det gäller faktainsamlingen har Pia Widerberg på eget initiativ gjort ett föredömligt jobb som hon har ställt till AKs förfogande, vilket vi uppskattar och är tacksamma för.

Det stod tidigt klart att det hänger många frågetecken kring de gentester som erbjuds. Man måste förstå att den vetenskapliga världen ställer stora krav på tillförlitlighet när någon påstår sig ha utvecklat en testmetod, oavsett om det är ett tekniskt hållfasthetstest, ett psykologitest eller en analysmetod för kemi eller genetik. Testmetoden skall beskrivas och rapporteras, rapporten ska granskas av ett vetenskapligt råd med specialister i ämnet, om rådet godkänt rapporten ska den publiceras i erkänd vetenskaplig tidskrift, metoden skall valideras på föreskrivet sätt o.s.v. Allt för att inget fusk ska slinka igenom. Om man har minsta erfarenhet av forskning och teknisk utveckling är det självklart att man kollar de tre viktigaste momenten: Rapporten, Valideringen, Utfallet.

AK har löpande informerat styrelsen om situationen, målet är att ha tillräckligt på fötterna för att den reviderade RAS ska vara korrekt utformad m.a.p. både gentester generellt och von Willebrands defekt. Med anledning av det tyska beslutet om krav på test för avelsdjur, har AK fått frågan hur vi ställer oss till detta. Eftersom vi inte är klara med hela arbetet inför RAS, bestämdes att vi ändå måste ge ett kortfattat besked om läget. Detta är ingen kritik mot tidigare AKs beslut; varje avelsråd fattar beslut utifrån den information som finns att tillgå vid varje tidpunkt. Men vi måste vara beredda att ompröva läget när ny information dyker upp, och beträffande genetik så går utvecklingen oerhört snabbt.


Sedan lite resultat:
De Pinscher som testats utgör ett slumpurval från flera populationer. Antalet är såpass stort att man vågar dra generella slutsatser som är statistiskt rimliga. När Pias sammanställning tog form reagerade vi alla på att det har inte redovisats ett enda affekterat fall. Vi fann inte heller ett enda fall rapporterat från veterinärkliniker. Vidare har testet inte validerats på Pinscher, bara på Dobermann. I rapporten från upphovsmännen (E. Brewer et al) nämns i en bisats att man anser att testet är giltigt för Pinscher, eftersom samma gener förekommer i båda raserna, men inget bevis för påståendet. Brewer nämner även att Dobermannens genom varierar mellan olika populationer inom USA.

Blödarsjukan ”von Willebrand typ 1” är av typen kvantitativ defekt, vilket innebär att den aktuella substansen kan variera i mängd, men har korrekt sammansättning. Man relaterar till en genomsnittsnivå för friska individer. En ”Clear” har mellan 75 och 150 % av genomsnittet, en ”Carrier” har 25 till 75 % av genomsnittet och ”Affected” 0 till 25 %. Procentsatserna är ungefärliga och varierar något från källa till källa.

Med det antal carriers som hittills redovisats bland testade Pinscher (i dag uppskattningsvis ca 800-900 totalt), borde det finnas några som ligger på låga värden och därmed borde visa kliniska tecken på förlängda blödningstider, men icke så! Observationerna sammantagna gör:

 för det första att man måste ifrågasätta testets värde,
 för det andra att man kan misstänka att den gen som man testar för inte (ensam) styr von Willebrandfaktorn hos Pinscher,
 för det tredje kan det hos Pinschern finnas en kompenserande mekanism som ”kör över” inverkan av ”von Willebrandmutationen”.

Vid kontakter med forskare i genetik (bl.a. Tomas Berglund och Nicolette Salmon-Hilbertz, SLU, Sofia Malm mfl SKK) har vi genomgående fått reaktionen ”så här ska det inte gå till, här är något skumt, det här testet kan ni inte lita på, varför testa om det inte finns kliniska fall”.


Slutligen några personliga reflexioner:
Koaguleringen hos blodet styrs av ca 12 faktorer i sekvens, varav vW-faktorn är nr 8. von Willebrand typ1 förekommer både i ärftlig form (antingen autosomal recessiv co-dominant, alternativt autosomalt dominant, båda anges i litteratur) och i förvärvad form. I det senare fallet är det sköldkörtelhormonet tyroxin som inverkar. vW-faktorn följer tyroxinnivån; hypotyreos ger låg vW-faktor. Vi vet att en frisk Pinscher har högre tyroxinhalt än andra raser (S. Reese, UNI München). Det kan inte i dag uteslutas att detta delvis är en evolutionär kompensation för vW-mutationen som är unik för Pinschern. Om vi utesluter bärare av vW-mutationen ur avel kan det innebära att vi även förändrar sköldkörtelstatusen hos rasen, med störningar i ämnesomsättning, köldtålighet, temperament, mm som resultat.

Jag kan känna sympati för Karin L’s resonemang att ”jag testar av nyfikenhet och bidrar till att skapa kunskaper”. Så fungerar nog jag också. Men då är det viktigt att vara medveten om testets begränsningar och att inte dra för stora växlar på resultatet. Det är en stor risk att någon som inte är tillräckligt insatt i problemet feltolkar informationen och pekar ut en oskyldig hund som orsak till genetisk blödarsjukdom, trots att vi inte har ett enda kliniskt bevis för att det förekommer hos Pinscher.

Leena Ekroth undrar över skåningar och samer; om båda får sjukdomen ”X” som är genetisk. Dessa båda grupper har olika genom, (gör exempelvis att deras ursprung kan spåras bakåt). Ett och samma kliniska symtom kan därför orsakas av olika gener, precis som i fallet PRA hos hundarna.

Sedan har Irene Kuisma raljerat över mitt påstående att olika populationer av en och samma ras kan uppvisa skillnader i genomet. Det är ett välbekant och väldokumenterat fenomen inom genetiken. Det används bland annat för att studera olika arters migration. Ett näraliggande exempel är nedärvningen av pigment hos dvärgpinscher. I Europa kan en parning svart/svart hos dp bara ge svarta valpar. I dp-populationen i USA däremot, kan en helsvart parning ge röda valpar, trots att dp’n där kommer från den europeiska stammen. Det beror på att varje parning inom en population ger upphov till några slumpmässiga mutationer. Vid fortsatt parning inom en begränsad population kan en sådan mutation ”konserveras” och förstärkas, även om det tillförs enstaka genpar utifrån. Det här berörs även i dokumentationen kring VetGens testprocedur. Läs den!


Slutligen:
Ingen pinscherklubb vadar i resurser. Vi måste fokusera på det som är väsentligt. Då ska vi inte slösa resurser på ett ”icke-problem”! Faktum kvarstår:

HITTILLS ÄR INTE NÅGOT KLINISKT DOKUMENTERAT FALL AV BLÖDARSJUKA I RASEN KÄNT.

Så fort någon får kännedom om ett dokumenterat fall ber vi er kontakta AK.
Til Toppen Go down
xitamiz kennel

xitamiz kennel

Antall Innlegg : 187
Join date : 15.06.2009
Age : 58
Bosted : Enköping, Sverige

svenska pinscher klubbens avelsråd vill inte att vi hälsotestar - Page 2 Empty
PosteTema: Re: svenska pinscher klubbens avelsråd vill inte att vi hälsotestar   svenska pinscher klubbens avelsråd vill inte att vi hälsotestar - Page 2 EmptySøn Jul 10 2011, 13:51

du beklagar : citat"Eftersom vi som arbetar med frågorna kring von Willebrandfaktorn hos Pinscher blivit kollektivt idiotförklarade i detta forum, vill jag här i korthet ge vår syn på saken. " slut citat.

Men jag reagerar iallafall starkt på att uppfödare som genomför tester, lägger mycket pengar och tid på något som de tror på blir idiotförklarade genom det sätt man skriver i ett dokument : att man inte ska göra tester för att se proffsig ut på sin hemsida!!

kommer man med sådana texter på klubbens hemsida så får man vara beredd på att få reaktioner.

När du talar om medlemsmötet, menar du den där det dök utt typ 2 personer förutom några ur styrelsen?

Är det inte bättre att som Karin bla föreslog att man bygger upp tillsammans med medlemmarna riktlinjer för hur klubben ska arbeta.
Genom tex i god tid utlysta medlemsmöten, med 1 ämne åt gången, med inbjuden föreläsare som kan ämnet och tar god tid till att förankra saker innan man slänger ut det med förnedrande text. Jag bara undrar?
Även kennel klubben understyker ju att arbete i klubbarna ska vara välförankrat hos medlemmar.

Sen undrar jag vart rättelsen från Finska pinscher klubben blev av ang ögon i finland?

Leena


Til Toppen Go down
http://www.pinscher.se  www.russkiy-toy.se
xitamiz kennel

xitamiz kennel

Antall Innlegg : 187
Join date : 15.06.2009
Age : 58
Bosted : Enköping, Sverige

svenska pinscher klubbens avelsråd vill inte att vi hälsotestar - Page 2 Empty
PosteTema: Re: svenska pinscher klubbens avelsråd vill inte att vi hälsotestar   svenska pinscher klubbens avelsråd vill inte att vi hälsotestar - Page 2 EmptySøn Jul 10 2011, 13:53

citat" Så fort någon får kännedom om ett dokumenterat fall ber vi er kontakta AK.
" slut citat

Kanske är det viktigt då att vi fortsätter testa. chansen är kanske större att vi finner vad vi söker då?

Leena
Til Toppen Go down
http://www.pinscher.se  www.russkiy-toy.se
Gjest
Gjestsvenska pinscher klubbens avelsråd vill inte att vi hälsotestar - Page 2 Empty
PosteTema: Re: svenska pinscher klubbens avelsråd vill inte att vi hälsotestar   svenska pinscher klubbens avelsråd vill inte att vi hälsotestar - Page 2 EmptySøn Jul 10 2011, 14:59

Først en kommentar til BeeBrox når det gjaldt bakgrunnen til at jeg ville ha en landsoversikt over hvor disse hundene som bl.a. Laboklin har testet oppholder seg.

Bl.a. for å se om PSKs medlemmer er mer “testvennlige” enn ÖSPK. Eller om vi nordmenn tester mindre, prosentmessig våre hunder enn hva medlemmer av SSPK gjør. Hvordan forholdene blant nederlandske og finske hunder er også interessant for en kar som er interessert i statistikk og analyse.

Så noen kommentarer til Bäckmo. Slik jeg kjenner de fleste Pinscher eiere/brukerne av dette forum som har ingen idiotforklarad noen. Ei heller forsøkt sådan.

Men både jeg og andre sitter igjen med ett stort spørsmål. Men hvordan er det mulig at et seriøst laboratorie som Laboklin, våger å tilby denne testen om man ikke kan gi 100 % sikkerhet at den er fullverdig?

Jeg har grunnet WDS ikke fått kontakt med de medlemmer av PSK som jeg ellers har kontakt med.

Men sitter med følgene spørsmål. Hvordan kan PSK som klubb gå inn for dette om testen ikke har noe effekt. Dårlige kunnskaper? Har man fattet dette avlskravet på feil grunnlag?

Videre vi jeg kort nevne som vel BeeBrox skriver i et av sine første innlegg. Det har vært andre selskap i EU som har gjennom årene tilbudt denne testen.

Og har disse lurt oss? Har man solgt et produkt gjennom mange år som ikke holder mål?
Til Toppen Go down
xitamiz kennel

xitamiz kennel

Antall Innlegg : 187
Join date : 15.06.2009
Age : 58
Bosted : Enköping, Sverige

svenska pinscher klubbens avelsråd vill inte att vi hälsotestar - Page 2 Empty
PosteTema: Re: svenska pinscher klubbens avelsråd vill inte att vi hälsotestar   svenska pinscher klubbens avelsråd vill inte att vi hälsotestar - Page 2 EmptySøn Jul 24 2011, 13:19

Med tillstånd av amerikanska pinscherklubbens hälsokommite lägger jag ut info om vWD och gentester. Detta brev är även skickat till svenska pinscher sektionen och FB

Leena

To:
German Pinscher Club of Sweden:

We are in receipt of your recent opinion from the Breeders Committee on vWD DNA testing, as it was posted on Facebook and widely circulated around the world. The GPCA Health Committee would like to respond to this opinion.

You spoke of "rumors" of two Pinschers with "Hemophilia" in the US. We (GPCA HC) are unaware of these cases and they might be only "rumors". Hemophilia is not the same clotting disorder as vWD, as it involves different clotting factors in the two diseases. The use of the term "Hemophilia" might be a poor translation , we do not know.

We were made aware of a German Pinscher in Canada whose owner reported it had "Hemophilia" on a public forum. The GPCA Health Committee contacted this person, and was able to obtain a vWD DNA test on this dog, and it returned CLEAR. Also this dog had other laboratory testing done in Canada that was sent to us, and there was no sign of "Hemophilia" or any clotting disorders in the clotting studies. Also, this dog had tail and dew claws removed, ears cropped, and was neutered, without a bleeding episode, and had never had a bleeding episode, per the owner. We were satisfied that this dog did not have Hemophilia or vWD bleeding disorder.

You "suggest" the US Pinschers "might" be different from European Pinschers genetically. All Pinschers currently in the USA came from Europe. Also, the majority of those dogs that have DNA tested as "Carrier" for vWD, came here through Australia, and those can be traced to specific European imports into that country. (By DNA testing done in Australia.) If you have research showing a genetic difference between European and US Pinschers, we would be very interested in seeing this datum.

The GPCA Health Committee tries to be proactive, rather than reactive in disorders that might affect our breed. We try to learn facts whenever possible. Until such time that this testing can either be validated or invalidated, we do not feel it wise to "suggest" why breeders should not use this test. Although there has not been an affected dog tested, can it not be "suggested" that it is because good breeders and clubs have been able to use the available DNA testing to not breed two carriers together? Also, since the European breeding model is to not breed close family members together, this could itself "suggest" that this practice has prevented breeding two carriers together. Thus no affected dogs were found to date.

In a desire to know facts, rather than rely only on rumor and opinion, the GPCA HC has contacted an independent researcher here in the USA, and will begin work on trying to validate or invalidate the current vWD DNA testing being done. We will attempt to learn if there is lowered vWD factor associated with dogs that DNA test carrier or affected for this. This will not happen quickly, as it is in a very early stage and the research must be performed under very strict scientific guidelines.

We would welcome kennel clubs from all countries to join us in our attempts to do research to validate, or invalidate this DNA test, including yours. Until further science is available on this test, it is the best we have available to us, and we will continue to recommend it to our breeders and hope you continue to do the same.

German Pinscher Club of America, Health Committee


Til Toppen Go down
http://www.pinscher.se  www.russkiy-toy.se
Karin LarssonAntall Innlegg : 174
Join date : 15.06.2009

svenska pinscher klubbens avelsråd vill inte att vi hälsotestar - Page 2 Empty
PosteTema: Re: svenska pinscher klubbens avelsråd vill inte att vi hälsotestar   svenska pinscher klubbens avelsråd vill inte att vi hälsotestar - Page 2 EmptyTor Jul 28 2011, 08:30

Jag har ju delvis, av nyfikenhet följt dobbisens vwd-problem.
Nu har jag inte fördjupat mig jättemycket, men om man läser lite om deras problematik, så har jag uppfattat det som att de har anlagsbärare, alltså inte någon som har vwd. Proven är troligtvis inte heller där validerade (har jag läst).
Ändå har rasen detta som ett stort hälsoproblem.

I vilket fall har detta, då de inte i början testade rasen, gjort att de har mycket svårt att hitta fria individer.
De har alltså ingen affected, bara bärare.
En teori för mig är ju att ett scenario kan/kunde ha blivit att de har så många anlagsbärare att rasen hade fått stora problem med sin population.

Har pinschersektionen varit i kontakt med dobbisklubben och sett hur det "fungerat" där, de ser ju ut att lita på provet, trots att, vad jag kan se, inte är validerat?

Varför måste man uttrycka sig så "plumpigt" och skriva så till sina medlemmar (uppfödarna), Bodo?
Vad får er att tycka att vi ska "glänsa" genom att vi informerar om det på våra hemsidor?

Mvh Karin
www.noticeable.se


Til Toppen Go down
http://www.noticeable.se
BeeBronx

BeeBronx

Antall Innlegg : 174
Join date : 18.06.2009
Age : 50

svenska pinscher klubbens avelsråd vill inte att vi hälsotestar - Page 2 Empty
PosteTema: Re: svenska pinscher klubbens avelsråd vill inte att vi hälsotestar   svenska pinscher klubbens avelsråd vill inte att vi hälsotestar - Page 2 EmptyOns Okt 12 2011, 13:23

vWDtestning har gjorts på pinscher sedan slutet av 2004(enligt vad jag har tagit del av), under dessa år har vi inte dektekterat en enda affekterad individ.

Under senare år har det, till och från uppkommit diskusioner med frågetecken till testets validering. Jag är en av dem som återkommande varit i samtal med tre testande kliniker om hur och på vilka underlag de tagit fram dessa tester.
Under alla år har jag, trots stora feta frågetecken fortsatt testa och lagt pengar på detta.

När detta kom upp på tapeten igen - genom att pinschersektionen påtalade vikten av att inte rusa fram i blindo - insåg jag att det finns många som gör just detta, utan att fråga sig varför först.

Jag har under årens gång försökt satt mig in i olika delar av pinscherns sjukdomshistoria, dess genetiska svagheter och linjernas behov .... Men vWD har legat mig extra varmt om hjärtat, mkt pga av min Bronx och hans testning som bärare. Han var, de facto en av de första i världens som testats!

Jag har nu i dagarna fått besvaranden från DNAgruppen på SKK (bestående av kunniga genetiker med många års erfarenhet och genetikern Bernt Jones, professor på SLU med verksamhetsområdet klinisk kemi. Han arbetar med klinisk kemisk diagnostik, främst inom området blödningsrubbningar (hemostas).. Jag anser man kan säga han är kunnig inom området!

Båda besvarandena bekräftar och stödjer den svenska pinschersektionen och avelskommiten i deras utlägg, men de påtalar också att testet inte är brukbart på pinschern som det ser ut idag!!!

Sitat :
Hej.

Det var många frågor som kan få ett kort svar, men jag ska utveckla det lite.

För att dra igång en meningsfull testning krävs att man har hundar, tikar och/eller hanhundar, med typiska symptom för von Willebrands sjukdom som är verifierat med lämpliga proteinkemiska tester eller aggregationsstudier (trombocytfunktionstest). Efter vad du skriver finns inte detta varför allt DNA-testande blir ointressant.

Vi har erfarenhet av liknande situationer inom ett par andra hundraser där DNA-test visar på hundar som är defekta (har von Willebrands sjukdom) eller bärare. Inte heller här finns några tecken på ökad blödningsbenägenhet typisk för von Willebrands sjukdom. Också här har man då använt test som inte är verifierade för rasen i fråga. Då det gäller raser som verkligen har denna genetiska defekt finns visat att testet måste vara specifikt för rasens mutationer om den ska vara tillförlitlig och ge information som kan användas i den fortsatta aveln.

Alltså, den information som ges på länken till pinschersektionen är helt korrekt och relevant. Det finns INGEN mening med att gentesta för en defekt som inte konstaterats kliniskt och verifierats med gängse biokemiska metoder.


Med vänliga hälsningar

Bernt Jones

För mig är detta, i kombination med procentuella fakta ( max 18%bärare testade med ett ovaliderat test, 0% affekterade!!!) ett klart beskeed på att testning av VWD hos pinscher är obrukbart
Til Toppen Go down
http://www.beebronx.com
Karin LarssonAntall Innlegg : 174
Join date : 15.06.2009

svenska pinscher klubbens avelsråd vill inte att vi hälsotestar - Page 2 Empty
PosteTema: Re: svenska pinscher klubbens avelsråd vill inte att vi hälsotestar   svenska pinscher klubbens avelsråd vill inte att vi hälsotestar - Page 2 EmptyOns Okt 12 2011, 15:46

Intressant Pia.
Jag ser inte vwd som nått stort problem eller så men viss nyfikenhet har jag fått även om jag inte fördjupat mig så mycket i ämnet .

Vad är det då bärarna har mer/mindre av?
Vilken del av blodet är problem, och skulle man kunna samla bärarna för att kanske se om det kanske är nått annat "blodproblem"?
Man kan kanske mäta blodet på annat sätt än vwd tänkte jag.
Inte för att göra det som ett sjukdomsproblem, utan mer för att få kunskap/info.

Det är ju lite synd också då jag tänker på alla bärarna inom dobbis, de har ju problem att hitta fria individer, även om de heller inte har ngn som har vwd.
Jag skulle inte vilja ha det så inom vår ras, dock kanske vi har genom dessa ovaliderade tester, sett till att inte spridningen blivit som inom rasen dobermann.

Mvh Karin
Til Toppen Go down
http://www.noticeable.se
BeeBronx

BeeBronx

Antall Innlegg : 174
Join date : 18.06.2009
Age : 50

svenska pinscher klubbens avelsråd vill inte att vi hälsotestar - Page 2 Empty
PosteTema: Re: svenska pinscher klubbens avelsråd vill inte att vi hälsotestar   svenska pinscher klubbens avelsråd vill inte att vi hälsotestar - Page 2 EmptyOns Okt 12 2011, 16:42

Karin Larsson skrev:
Intressant Pia.
Jag ser inte vwd som nått stort problem eller så men viss nyfikenhet har jag fått även om jag inte fördjupat mig så mycket i ämnet .

Vad är det då bärarna har mer/mindre av?
Vilken del av blodet är problem, och skulle man kunna samla bärarna för att kanske se om det kanske är nått annat "blodproblem"?
Man kan kanske mäta blodet på annat sätt än vwd tänkte jag.
Inte för att göra det som ett sjukdomsproblem, utan mer för att få kunskap/info.

Det är ju lite synd också då jag tänker på alla bärarna inom dobbis, de har ju problem att hitta fria individer, även om de heller inte har ngn som har vwd.
Jag skulle inte vilja ha det så inom vår ras, dock kanske vi har genom dessa ovaliderade tester, sett till att inte spridningen blivit som inom rasen dobermann.

Mvh Karin

Snälla Karin läs inlägget igen - det finns ingen "problematik" hos de sk bärarna (som ev inte ens är bärare eftersom testet inte kan överföras på pinscher).

Jag förstår inte varför man inte kan lita på högt insatta genetiker och se att vWDtestning inte kan göras på pinschern - dvs de som nämns som bärare idag är ev inte bärare av vWD så som att en genetisk heterocygot defekt finns.

VARFÖR skulle man vilja mäta blodet på annat sätt???? Fortsätta leta efter något som vi inte hitta på drygt 7år?
Vad skulle du få för kunskap av det?Hur många år och hur många individer skall vi testa innan vi kan komma till insikt om att vi inte kommer hitta.... 7år till???????????
Til Toppen Go down
http://www.beebronx.com
Karin LarssonAntall Innlegg : 174
Join date : 15.06.2009

svenska pinscher klubbens avelsråd vill inte att vi hälsotestar - Page 2 Empty
PosteTema: Re: svenska pinscher klubbens avelsråd vill inte att vi hälsotestar   svenska pinscher klubbens avelsråd vill inte att vi hälsotestar - Page 2 EmptyOns Okt 12 2011, 19:51

Orsaken till att jag frågade är att en ägare till en bärare, nämnde att man skulle tänka på vissa saker om den hunden blödde, därav frågan.
Jag antog att det inte var ett stort problem för hunden men vad jag menade är att det kanske är nått annat mindre bra i blodet, som vi inte har tänkt på, alltså som de inte testade, eller kanske inte finns att testa heller?
Vad var det som de hade på testet i sitt blod, då de fick svaret , bärare?
Eller är alla som är bärare bara fel diagnosterade?

Så om testet inte är validerat inte ens på dobber, så har inte de några problem heller då?
Alltså, jag förstår att vi inte har några problem på pinscher, men tycker du då att jag gör helt fel som ser paralleller med dobber?

Jag vill inte vara påstridig på dig, jag tänkte då du hade fördjupat dig, att du kanske tänkte lite som jag wink3

Karin

Til Toppen Go down
http://www.noticeable.se
BeeBronx

BeeBronx

Antall Innlegg : 174
Join date : 18.06.2009
Age : 50

svenska pinscher klubbens avelsråd vill inte att vi hälsotestar - Page 2 Empty
PosteTema: Re: svenska pinscher klubbens avelsråd vill inte att vi hälsotestar   svenska pinscher klubbens avelsråd vill inte att vi hälsotestar - Page 2 EmptyOns Okt 12 2011, 20:07

Karin Larsson skrev:
Orsaken till att jag frågade är att en ägare till en bärare, nämnde att man skulle tänka på vissa saker om den hunden blödde, därav frågan.
Jag antog att det inte var ett stort problem för hunden men vad jag menade är att det kanske är nått annat mindre bra i blodet, som vi inte har tänkt på, alltså som de inte testade, eller kanske inte finns att testa heller?

Så om testet inte är validerat inte ens på dobber, så har inte de några problem heller då?
Alltså, jag förstår att vi inte har några problem på pinscher, men tycker du då att jag gör helt fel som ser paralleller med dobber?

Jag vill inte vara påstridig på dig, jag tänkte då du hade fördjupat dig, att du kanske tänkte lite som jag wink3

Karin


Nä, karin, tänker inte alls som du i detta. jag har varit väldigt fördjupande och sökt kunskap hos klinikerna och verkligen satt mig in i det sedan 2005, jag är nog den i Sverige som verkligen tagit en djupdykning i detta under alla år.

Det går inte att dra paralleller med dobbs som du gör (nu igen, läs vad genetiken säger) - inte alls - det måste man tänka på och bör man veta när man resonerar genetik. Den ena rasens genetiska karta fungerar itne som den andra....
Det finns - som han skriver här ju - tidigare tester gjortda på andra raser med. "Då det gäller raser som verkligen har denna genetiska defekt finns visat att testet måste vara specifikt för rasens mutationer om den ska vara tillförlitlig och ge information som kan användas i den fortsatta aveln."
Med det säger han ju också att testet vi gjort inte har förmågan att göra det - det är inte uppbygt efter pinscherns genetik.
Varför skall vi då göra det?

Om man sätter sig in det - som jag verkligen har gjort under några år, detta är verkligen något jag kan - så är det inte så svårt att förstå att en genetisk defekt inte kan överföras på en annan ras. Pinscher är inte dobbs!!!!!

Har vi haft en enda individ med problem, ang blödning?
Du som föder upp bör ju också veta att för att ras skall anses behäftad med ett problem skall den överstiga 10% av rasens population - vi ligger på 0%

Jag tycker det känns som om många VILL att detta skall vara ett problem - till och med efter att kända, kunniga genetiker abetandes med blödarrubbingar säger att så är inte fallet, hela SKKs DNAgrupp (dom borde väl kunna nått?????) säger att det inte är ett test, för testning av pinscher.... så skall man fortsätta leta... efter vad?Til Toppen Go down
http://www.beebronx.com
Karin LarssonAntall Innlegg : 174
Join date : 15.06.2009

svenska pinscher klubbens avelsråd vill inte att vi hälsotestar - Page 2 Empty
PosteTema: Re: svenska pinscher klubbens avelsråd vill inte att vi hälsotestar   svenska pinscher klubbens avelsråd vill inte att vi hälsotestar - Page 2 EmptyTor Okt 13 2011, 09:45

Kan inte du skicka din fördjupning till mig så kan jag läsa den?
Förhoppningsvis kan jag läsa den under helgen.

Mvh Karin
Til Toppen Go down
http://www.noticeable.se
BeeBronx

BeeBronx

Antall Innlegg : 174
Join date : 18.06.2009
Age : 50

svenska pinscher klubbens avelsråd vill inte att vi hälsotestar - Page 2 Empty
PosteTema: Re: svenska pinscher klubbens avelsråd vill inte att vi hälsotestar   svenska pinscher klubbens avelsråd vill inte att vi hälsotestar - Page 2 EmptyTor Okt 13 2011, 14:34

Karin Larsson skrev:
Kan inte du skicka din fördjupning till mig så kan jag läsa den?
Förhoppningsvis kan jag läsa den under helgen.

Mvh Karin

Mina förjupningar och mina anteckningar finns i blogg och på min FB ....
De senaste faktan kommer delges senare då de läggs ut offentligt med samlad fakta
Til Toppen Go down
http://www.beebronx.com
Karin LarssonAntall Innlegg : 174
Join date : 15.06.2009

svenska pinscher klubbens avelsråd vill inte att vi hälsotestar - Page 2 Empty
PosteTema: Re: svenska pinscher klubbens avelsråd vill inte att vi hälsotestar   svenska pinscher klubbens avelsråd vill inte att vi hälsotestar - Page 2 EmptyTor Okt 13 2011, 18:40

BeeBronx skrev:
Karin Larsson skrev:
Kan inte du skicka din fördjupning till mig så kan jag läsa den?
Förhoppningsvis kan jag läsa den under helgen.

Mvh Karin

Mina förjupningar och mina anteckningar finns i blogg och på min FB ....
De senaste faktan kommer delges senare då de läggs ut offentligt med samlad fakta


Ok, så det är det som AK pinschersektionen hänvisar till då?
Då kan jag läsa där, tack.
/ Karin
Til Toppen Go down
http://www.noticeable.se
BeeBronx

BeeBronx

Antall Innlegg : 174
Join date : 18.06.2009
Age : 50

svenska pinscher klubbens avelsråd vill inte att vi hälsotestar - Page 2 Empty
PosteTema: Re: svenska pinscher klubbens avelsråd vill inte att vi hälsotestar   svenska pinscher klubbens avelsråd vill inte att vi hälsotestar - Page 2 EmptyTor Okt 13 2011, 19:06

Karin Larsson skrev:
BeeBronx skrev:
Karin Larsson skrev:
Kan inte du skicka din fördjupning till mig så kan jag läsa den?
Förhoppningsvis kan jag läsa den under helgen.

Mvh Karin

Mina förjupningar och mina anteckningar finns i blogg och på min FB ....
De senaste faktan kommer delges senare då de läggs ut offentligt med samlad fakta


Ok, så det är det som AK pinschersektionen hänvisar till då?
Då kan jag läsa där, tack.
/ Karin

Vet inte hur du läst deras hänvisningar, enligt vad jag erfar handlar det om SKKs ....
Til Toppen Go down
http://www.beebronx.com
Karin LarssonAntall Innlegg : 174
Join date : 15.06.2009

svenska pinscher klubbens avelsråd vill inte att vi hälsotestar - Page 2 Empty
PosteTema: Re: svenska pinscher klubbens avelsråd vill inte att vi hälsotestar   svenska pinscher klubbens avelsråd vill inte att vi hälsotestar - Page 2 EmptyFre Okt 14 2011, 05:40

BeeBronx skrev:
Karin Larsson skrev:
BeeBronx skrev:
Karin Larsson skrev:
Kan inte du skicka din fördjupning till mig så kan jag läsa den?
Förhoppningsvis kan jag läsa den under helgen.

Mvh Karin

Mina förjupningar och mina anteckningar finns i blogg och på min FB ....
De senaste faktan kommer delges senare då de läggs ut offentligt med samlad fakta


Ok, så det är det som AK pinschersektionen hänvisar till då?
Då kan jag läsa där, tack.
/ Karin

Vet inte hur du läst deras hänvisningar, enligt vad jag erfar handlar det om SKKs ....De skriver här i tidigare inlägg:
"När det gäller faktainsamlingen har Pia Widerberg på eget initiativ gjort ett föredömligt jobb som hon har ställt till AKs förfogande, vilket vi uppskattar och är tacksamma för."

/K

Til Toppen Go down
http://www.noticeable.se
Sponsored content
svenska pinscher klubbens avelsråd vill inte att vi hälsotestar - Page 2 Empty
PosteTema: Re: svenska pinscher klubbens avelsråd vill inte att vi hälsotestar   svenska pinscher klubbens avelsråd vill inte att vi hälsotestar - Page 2 Empty

Til Toppen Go down
 
svenska pinscher klubbens avelsråd vill inte att vi hälsotestar
Til Toppen 
Side 2 av 3Gå til side : Previous  1, 2, 3  Next
 Similar topics
-
» Stand by telt
» Kipor aggregat

Permissions in this forum:Du kan ikke svare på temaer i dette forumet
Norsk Pinscherklubbs forum :: Om hund :: Avl og oppdrett-
Gå Til: